Jemy w Łodzi zaprasza na drugą edycję Jemy w Łodzi Food Fest – imprezy, która we wrześniu zamieni Łódź w kulinarną stolicę kraju. Festiwal rozpocznie się 10 września i potrwa do 23 września.
Food Fest to 60 najlepszych restauracji i kawiarni, 100 festiwalowych dań, 6 tematycznych tras kulinarnych, menu degustacyjne, warsztaty, pokazy, spotkania i degustacje.
Pierwszy tydzień to trzy pierwsze kulinarne trasy tematyczne, którymi łodzianie mogą podróżować po restauracjach i kawiarniach próbując festiwalowych dań. Wszystkie trasy odpowiadają najgorętszym i najmodniejszym trendom kulinarnym, a na każdej z nich czeka po kilkanaście festiwalowych lokali z popisowymi przysmakami.
Kierunki podróży
- Street Food – trasa dedykowana jedzeniu ulicznemu z różnych stron świata. Szybkie, proste i pyszne dania, które można zjeść w biegu albo na szybki lunch.
- Roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu - trasa stworzona z myślą o miłośnikach kuchni wegańskiej.
- Elegancja Francja – dania inspirowane francuskimi tradycjami kulinarnymi.
Drugi tydzień ucztowania ruszy w poniedziałek, 17 września, a wraz z nim wystartują trzy kolejne trasy pełne pysznych, tematycznych dań. Będą to:
- Azjatyckie zupy – od japońskiego ramenu, przez tajskie tom kha, wietnamskie pho, aż po koreańską zupę z kimchi.
- Pierogi świata – ruskie, ravioli, empanadas, wonton, samosy i pielmieni – ciasto wypełnione farszem znane jest na całym świecie i wszędzie smakuje wspaniale.
- Dekadenckie desery.
Szczegółowe menu każdej trasy znajdziecie w powyższej galerii.
Na tym nie koniec – w każdym tygodniu wybrane restauracje zaproszą też na specjalne menu degustacyjne. To popisowe, autorskie uczty przygotowane przez szefów kuchni. Idealnie skomponowane menu składające się z co najmniej trzech dań, które prezentują wszystko najlepsze, co restauracje mają do zaoferowania.
Jemy w Łodzi Food Fest to także mnóstwo wydarzeń towarzyszących. Pokaz przyrządzania azjatyckich zup czy pierogów świata, kurs wiedzy o winie połączony z degustacją, warsztaty kawowe i cukiernicze oraz spotkania z gotowaniem dla dzieci, a nawet kolacja szabatowa. Będzie także coś dla restauratorów, którzy na warsztatach będą mogli dowiedzieć się, jak promować swoją restaurację i jak skuteczniej prowadzić lokal. Kucharze będą mogli posłuchać o nowoczesnej kuchni wegańskiej, a blogerzy wziąć udział w spotkaniu o wadach, zaletach i perspektywach blogowania. Co ważne, dzięki partnerom festiwalu, portalowi Glodny.pl, sklepom Kuchnie Świata, studiu Book&Cook i Idea Hub, na wydarzenia obowiązują atrakcyjne ceny, a niektóre są bezpłatne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?