Jak zimno jest w lodówce?
Temperatura panująca w lodówce to 5 st. C na środkowej półce. Nieco niżej, temperatura spada- Ponad pojemnikami dla warzyw, na najniższej półce temperatura wynosi 2 st. C Jest to miejsce przeznaczone dla świeżego mięsa i ryb. Ułożenie tych produktów na dole ma dodatkowe znaczenie – zapobiega to skapywaniu z nich treści na inne produkty.
Czego nie trzymać w lodówce? Których produktów nie przechowywać w lodówce?
Wiele produktów w lodówce tracą swą jakość. Są to:
- Owoce egzotyczne: mango, ananas, banany, awokado, cytrusy- w lodówce tracą swój smak i aromat. Owoce egzotyczne najlepiej trzymać na blacie w koszu wiklinowym. Uwaga! Owoce kiwi jest wyjątkiem-można je przechowywać w lodówce. W lodówce nie powinno się także przechowywać owoców i warzyw dojrzewających.
- Rośliny strączkowe-w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
- Ziemniaki -w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
- Papryka-w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
- Miód -nie przechowujemy w lodówce, ponieważ ulega krystalizacji i ze stanu ciekłego przechodzi w stan stały. Staje się gęsty i twardy. Miód lubi temp. ok. 16 st. C, ale nie lubi światła. Miód szybko wchłania aromat, więc najlepiej go przechowywać z daleka od intensywnych aromatów.
- Cebula-w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
- Marchew-w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
- Cukinia-w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
- Ogórki - szybciej się popsują, najlepiej trzymać poza lodówką, w wiklinowym koszu na blacie
- Pomidory- szybciej się popsują, najlepiej trzymać poza lodówką, w wiklinowym koszu na blacie
- Chleb i pieczywo -trzymane w lodówce szybciej czerstwieje, w dodatku, gdy będzie ono szczelnie zafoliowane zajdzie pleśnią. Pieczywo należy przechowywać poza lodówką, w pojemniku.
- Konserwy -nie muszą stać w chłodzie, oczywiście do momentu otwarcia
- Olej, oliwa-przechowywana poniżej 6-7 stopni może zmętnieć. Wyjątkiem jest olej lniany
- Kawa, herbata
- Produkty sypkie: Mąkę, kaszę, ryż, groch, a także sól i cukier najlepiej przechowywać poza lodówką w szczelnych pojemnikach - plastikowych lub szklanych.
Jakie są wczesne objawy boreliozy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?