Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Homar, ośmiornica i rekin na twoim stole. To wcale nie jest trudne[FOTO, PRZEPISY]

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Homara odmrażamy. Przekrawamy go od ogona po same szczypce, dokładnie czyścimy. Następnie układamy w sporym naczyniu żaroodpornym. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany drobno czosnek, posiekaną natkę pietruszko, odrobinę soli i pieprzu. Gdy masło się rozpuści, całość mieszamy. Następnie delikatnie nacinamy szczypce homara. Wlewamy do środka małą łyżeczką rozpuszczone masło. Na koniec polewamy mięso homara masełkiem z dodatkami. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni.
Homara odmrażamy. Przekrawamy go od ogona po same szczypce, dokładnie czyścimy. Następnie układamy w sporym naczyniu żaroodpornym. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany drobno czosnek, posiekaną natkę pietruszko, odrobinę soli i pieprzu. Gdy masło się rozpuści, całość mieszamy. Następnie delikatnie nacinamy szczypce homara. Wlewamy do środka małą łyżeczką rozpuszczone masło. Na koniec polewamy mięso homara masełkiem z dodatkami. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni. Natalia Ptak
Do najtańszych dań wcale nie należą. Nie oznacza to jednak, że musisz wydać na nie potężne pieniądze. W dobie zamkniętych restauracji, gdzie ich koszt to lekko ponad 100 zł, w domu jesteś w stanie je przyrządzić nawet do 40 zł. Czy są tego warte ? Jedni twierdzą, że zdecydowanie tak, inny- że za żadne skarby by tego nie zjedli. A ty? Próbowałeś?

Homary czy też ośmiornice często pojawiają się w Biedronce czy też Lidlu. W tym pierwszym z marketów ostatnio można zakupić i jedno i drugie. Nie jest to towar, który schodzi w mgnieniu oka, no chyba że w okolicy mieszkają wielbiciele homarów czy ośmiornic. Trzeba bowiem przyznać, że czasem bywa i tak, że produkty te są niedostępne miesiącami. Jeśli chodzi o steki rekina, są one często dostępne w zwykłych sklepach rybnych. Homar to wydatek rzędu 30-35 zł za sztukę( w wymienionych powyżej sklepach, bo bywa i tak, że kosztują 100 zł). Ośmiornica kosztuje nieco więcej, bo w granicach min. 40-50 zł za sztukę. Steki z rekina natomiast są znacznie tańsze.

Widok ośmiornicy, homara czy rekina niejednokrotnie budzi rozterki. Czy będą smaczne? Czy poradzimy sobie z ich przyrządzeniem?

Przepisy najczęściej są dostępne na opakowaniach, tak przynajmniej jest w przypadku homara. Bez problemu znajdziemy je również w Internecie i to w kilku wersjach. My proponujemy sprawdzone przez nas. Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć.

Przepisy są dostępne pod zdjęciami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto