Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Brukselka to niskolaloryczne warzywo – w 100 gramach...
fot. ulleo/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Brukselka dla osób na diecie i z wysokim cholesterolem

Brukselka to niskolaloryczne warzywo – w 100 gramach surowego warzywa (ok. 5-6 średnich sztuk) znajdziemy zaledwie 43 kcal, a w gotowanej jeszcze mnie, bo 36 kcal. Brukselka ma również niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez diabetyków i osoby z insulinoopornością. Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K i A oraz kwasu foliowego. Dostarcza także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

Ze względu na zawartość silnego antyoksydantu, jakim jest sulforafan brukselka może wspomagać układ odpornościowy i być pomocna w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Może być także elementem profilaktyki antymiażdżycowej i przeciwnowotworowej. Brukselka polecana jest również osobom starającym się od dziecko.

Zobacz również

Tego jeszcze nie grali. Kibic Widzewa... kiwał stewarda na murawie

Tego jeszcze nie grali. Kibic Widzewa... kiwał stewarda na murawie

Piłkarz Lecha: Przepraszam. Jest mi wstyd

Piłkarz Lecha: Przepraszam. Jest mi wstyd

Polecamy

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

Opinie uczniów po maturze z angielskiego. „Aż przyjemnie”, „Easy”

Opinie uczniów po maturze z angielskiego. „Aż przyjemnie”, „Easy”