W ramach projektu odbędą się:
- VI wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków
- III konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne smaki regionu
- III warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego oraz pokaz kulinarny.
VI wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków
piątek 11 października 2013 roku
godz. 11.00 – rozpoczęcie pracy komisji konkursowej
godz. 16.30 – wręczenie nagród
Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego
i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.
W konkursie weźmie udział 36-39 producentów ze zgłoszonymi produktami. Ostateczna liczba nie jest jeszcze znana ponieważ trwają badania produktów wykonywane przez Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
w Łodzi.
III konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne smaki regionu
piątek 11 października 2013 roku
godz. 10.30 – losowanie kolejności gotowania, rozpoczęcie pracy Jury
godz. 16.00 – wręczenie nagród
Konkurs ma za zadanie zwróceniu uwagi uczniów szkół gastronomicznych – przyszłych szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych
i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki Łódzkie.
Jury konkursowe
Jury degustacyjne:
Maciej Jan Rudziks – Stowarzyszenie Polska Ekologia – Przewodniczący Jury
Urszula Czyżak – Szef kuchni w Lawendowych Termach w Uniejowie
Rafał Antoszewski – Szef kuchni w Hotelu Focus w Łodzi
Marcin Suchenek – Szef kuchni w Hotelu Hayatt w Warszawie
Ernest Jagodziński – Szef kuchni w Restauracji City Park w Poznaniu
Jury techniczne:
Adam Michalski – były Szef kuchni, nauczyciel sztuki kulinarnej
przedstawiciel firmy Stalgast, zapewniającej wyposażenie kuchni.
Przy organizacji III konkursu współpracujemy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” i szefami kuchni związanymi z tym stowarzyszeniem oraz z firmą Stalgast, która zapewni nowoczesne wyposażenie kuchni podczas konkursu i funduje razem ze stowarzyszeniem nagrody.
Stowarzyszenie „Polska Ekologia” powstało w 2006 roku i skupia producentów i przetwórców żywności ekologicznej. Stowarzyszenie jest organizacją działająca na rzecz polskiego rolnictwa ekologicznego. Głównymi celami „Polskiej Ekologii” są: promocja polskiej żywności ekologicznej oraz edukacja zarówno producentów jak i konsumentów. Stowarzyszenie współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z którym wspólnie uczestniczy w targach na całym świecie, w tym w najbardziej prestiżowych targach Biofach w Norymberdze oraz Salonie Del Gusto w Turynie. W zakres działalności Stowarzyszenia wchodzi organizacja konferencji i szkoleń rolników oraz producentów dotyczących rolnictwa i żywności ekologicznej, a także promocja w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Polska Ekologia jest propagatorem wiedzy o żywności ekologicznej wśród młodych ludzi. Przekazywanie wiedzy stowarzyszenie zaczyna od najmłodszych w przedszkolach, poprzez młodzież w technikach i szkołach zawodowych o profilach związanych z żywnością i żywieniem człowieka.
Moderatorem konkursu Tradycyjne smaki regionu będzie Jerzy Sobociński emerytowany Zastępca Dyrektora Agencji Rynku Rolnego.
Nagrody **ufundowane przez „Polską Ekologię” i firmę Stalgast Sp. z o.o.I miejsce – Voucher na Wycieczkę do Alp i Dolomitów na Narty Biuro Turystyczne Fun –Tomas oraz zestaw profesjonalnych noży II miejsce – Weekend dla 2 osób w hotelu Hyatt Regency w Warszawie z kolacją w restauracji Venti-Tre oraz zestaw profesjonalnych noży III miejsce** – zestaw profesjonalnych noży
Laureaci skorzystają z praktyk u Urszuli Czyżak, Szefa kuchni w Lawendowych Termach w Uniejowie oraz Rafała Antoszewskiego, Szefa kuchni w Hotelu Focus w Łodzi.
III warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego oraz pokaz kulinarnysobota 12 października 2013 roku
godz. 10.30-12.30 – warsztaty
godz. 13.30-15.00 – pokaz
Warsztaty i pokaz kulinarny mają na celu zwróceniu uwagi szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restaura-cyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki Łódzkie.
Warsztaty poprowadzą:
Sebastian Kornacki – Executive Sous Chef w Hotelu The Westin Warsaw
Dariusz Suchenek – Zastępca Dyrektora Kuchni w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie
Ernest Jagodziński – Szef kuchni w Restauracji City Park w Poznaniu
Pokaz kulinarny poprowadzą:
Sebastian Kornacki – Executive Sous Chef w Hotelu The Westin Warsaw
Dariusz Suchenek – Zastępca Dyrektora Kuchni w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie
Moderatorem warsztatów i pokazu będzie Jerzy Sobociński emerytowany Zastępca Dyrektora Agencji Rynku Rolnego.
W trakcie warsztatów i pokazu zostanie zaprezentowania pierwsza pasieka w Polsce usytuowanej w centrum miasta na dachu Hotelu Hyatt Regency w Warszawie. Będzie także prowadzona dyskusja na temat produktów wysokiej jakości, produktów ekologicznych i ich zastosowania w gastronomii.
Szczegóły:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?