18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu

Artykuł sponsorowany
W bieżącym roku podczas VI Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej NATURA FOOD 2013, które odbędą się w dniach 11-13 października w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym przy al. Politechniki 4 w Łodzi, organizujemy ostatni, trzeci etap ww. projektu.

W ramach projektu odbędą się:
- VI wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków
- III konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne smaki regionu
- III warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego oraz pokaz kulinarny.

VI wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków
piątek 11 października 2013 roku

godz. 11.00 – rozpoczęcie pracy komisji konkursowej
godz. 16.30 – wręczenie nagród

Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego
i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.

W konkursie weźmie udział 36-39 producentów ze zgłoszonymi produktami. Ostateczna liczba nie jest jeszcze znana ponieważ trwają badania produktów wykonywane przez Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
w Łodzi.

III konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne smaki regionu
piątek 11 października 2013 roku

godz. 10.30 – losowanie kolejności gotowania, rozpoczęcie pracy Jury
godz. 16.00 – wręczenie nagród

Konkurs ma za zadanie zwróceniu uwagi uczniów szkół gastronomicznych – przyszłych szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych
i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki Łódzkie.

Jury konkursowe
Jury degustacyjne:
Maciej Jan Rudziks – Stowarzyszenie Polska Ekologia – Przewodniczący Jury
Urszula Czyżak – Szef kuchni w Lawendowych Termach w Uniejowie
Rafał Antoszewski – Szef kuchni w Hotelu Focus w Łodzi
Marcin Suchenek – Szef kuchni w Hotelu Hayatt w Warszawie
Ernest Jagodziński – Szef kuchni w Restauracji City Park w Poznaniu
Jury techniczne:
Adam Michalski – były Szef kuchni, nauczyciel sztuki kulinarnej
przedstawiciel firmy Stalgast, zapewniającej wyposażenie kuchni.

Przy organizacji III konkursu współpracujemy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” i szefami kuchni związanymi z tym stowarzyszeniem oraz z firmą Stalgast, która zapewni nowoczesne wyposażenie kuchni podczas konkursu i funduje razem ze stowarzyszeniem nagrody.
Stowarzyszenie „Polska Ekologia” powstało w 2006 roku i skupia producentów i przetwórców żywności ekologicznej. Stowarzyszenie jest organizacją działająca na rzecz polskiego rolnictwa ekologicznego. Głównymi celami „Polskiej Ekologii” są: promocja polskiej żywności ekologicznej oraz edukacja zarówno producentów jak i konsumentów. Stowarzyszenie współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z którym wspólnie uczestniczy w targach na całym świecie, w tym w najbardziej prestiżowych targach Biofach w Norymberdze oraz Salonie Del Gusto w Turynie. W zakres działalności Stowarzyszenia wchodzi organizacja konferencji i szkoleń rolników oraz producentów dotyczących rolnictwa i żywności ekologicznej, a także promocja w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Polska Ekologia jest propagatorem wiedzy o żywności ekologicznej wśród młodych ludzi. Przekazywanie wiedzy stowarzyszenie zaczyna od najmłodszych w przedszkolach, poprzez młodzież w technikach i szkołach zawodowych o profilach związanych z żywnością i żywieniem człowieka.

Moderatorem konkursu Tradycyjne smaki regionu będzie Jerzy Sobociński emerytowany Zastępca Dyrektora Agencji Rynku Rolnego.

Nagrody **ufundowane przez „Polską Ekologię” i firmę Stalgast Sp. z o.o.I miejsce – Voucher na Wycieczkę do Alp i Dolomitów na Narty Biuro Turystyczne Fun –Tomas oraz zestaw profesjonalnych noży II miejsce – Weekend dla 2 osób w hotelu Hyatt Regency w Warszawie z kolacją w restauracji Venti-Tre oraz zestaw profesjonalnych noży III miejsce** – zestaw profesjonalnych noży

Laureaci skorzystają z praktyk u Urszuli Czyżak, Szefa kuchni w Lawendowych Termach w Uniejowie oraz Rafała Antoszewskiego, Szefa kuchni w Hotelu Focus w Łodzi.


III warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego oraz pokaz kulinarny
sobota 12 października 2013 roku
godz. 10.30-12.30 – warsztaty
godz. 13.30-15.00 – pokaz

Warsztaty i pokaz kulinarny mają na celu zwróceniu uwagi szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restaura-cyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki Łódzkie.

Warsztaty poprowadzą:

Sebastian Kornacki – Executive Sous Chef w Hotelu The Westin Warsaw
Dariusz Suchenek – Zastępca Dyrektora Kuchni w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie
Ernest Jagodziński – Szef kuchni w Restauracji City Park w Poznaniu

Pokaz kulinarny poprowadzą:
Sebastian Kornacki – Executive Sous Chef w Hotelu The Westin Warsaw
Dariusz Suchenek – Zastępca Dyrektora Kuchni w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie

Moderatorem warsztatów i pokazu będzie Jerzy Sobociński emerytowany Zastępca Dyrektora Agencji Rynku Rolnego.

W trakcie warsztatów i pokazu zostanie zaprezentowania pierwsza pasieka w Polsce usytuowanej w centrum miasta na dachu Hotelu Hyatt Regency w Warszawie. Będzie także prowadzona dyskusja na temat produktów wysokiej jakości, produktów ekologicznych i ich zastosowania w gastronomii.

Szczegóły:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pabianice.naszemiasto.pl Nasze Miasto