MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Wypadek w Pamiętnej pod Skierniewicami. Ranna kobieta zabrana do szpitala

Wypadek w Pamiętnej pod Skierniewicami. Ranna kobieta zabrana do szpitala

Dom-pułapka w Rafah. Nie żyje czterech Izraelczyków

Dom-pułapka w Rafah. Nie żyje czterech Izraelczyków

Polecamy

16 cudów Polski: internauci wybrali najlepsze atrakcje turystyczne na lato

16 cudów Polski: internauci wybrali najlepsze atrakcje turystyczne na lato

Hanower – baza Polaków na Euro 2024. Co warto zobaczyć w tym mieście?

Hanower – baza Polaków na Euro 2024. Co warto zobaczyć w tym mieście?

Aromatyczny napój na bazie wina z truskawkami. W latach 90. XX wieku był hitem

Aromatyczny napój na bazie wina z truskawkami. W latach 90. XX wieku był hitem