MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wbrew pozorom dobrej jakości, tradycyjny miód wygląda o...
fot. 123rf.com/Ghenadii Boiko

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Krystalizacja

Wbrew pozorom dobrej jakości, tradycyjny miód wygląda o wiele gorzej od tego sztucznego. Dzieje się tak, ponieważ w wyniku procesu krystalizacji na powierzchni miodu oraz na ściankach słoika osadzają się kryształki przypominające kożuch lub pianę. W rzeczywistości są to pyłki, drobinki wosku i pierzgi, czyli wszystkie najcenniejsze produkty z ula.

Fałszywy miód ma zawsze jednolitą i apetycznie wyglądającą konsystencję. Warto też zwrócić uwagę na nakrętkę opakowania z miodem – jeżeli jest ona wypukła, oznacza to, że miód jest sfermentowany.

Zobacz również

Andrzej Mularczyk nie żyje. To on stał za sukcesem "Samych Swoich"

O TYM SIĘ MÓWI
Andrzej Mularczyk nie żyje. To on stał za sukcesem "Samych Swoich"

Nocny Przejazd Rowerowy przez Skierniewice. Zobaczcie co tam się działo!

Nocny Przejazd Rowerowy przez Skierniewice. Zobaczcie co tam się działo!

Polecamy

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin

Skandaliczne zachowanie nauczycielki. Grozi jej postępowanie dyscyplinarne

Skandaliczne zachowanie nauczycielki. Grozi jej postępowanie dyscyplinarne

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie