Ciasto ze śliwkami najlepiej przyrządzić na przełomie lata i jesieni, gdy na targowiskach można kupić nie dość, ze świeże śliwki, to w dodatku w atrakcyjnych cenach.
Ciasto ze śliwkami przepis
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI- PRZEPIS
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 40 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 5 żółtek
- szczypta soli
- olejek waniliowy (kilka kropli)
Piana:
- 5 białek
- 3 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki krupczatki
- 125 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
1 kg śliwek
Wykonanie:
Ciasto: z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 100 ml mleka przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Mleko lekko podgrzać, masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i wyrabiać do połączenia się składników, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Piana: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Kruszonka: do miski wsypać przesiane mąki oraz cukier puder. Dodać miękkie masło. Palcami rozetrzeć mąkę z cukrem i masłem. Zagniatać do momentu, aż da się radę ciasto zlepiać w większe kawałki. Na czas wyrastania ciasta drożdżowego wstawić kruszonkę do lodówki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180C piekarnika i podpiec 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć ostrożnie z piekarnika, ułożyć na nim śliwki (Śliwki warto układać skórką do dołu. Nie wyschną w czasie pieczenia, a ciasto nie nasiąknie ich sokiem). Przykryć pianą z białek. Na pianę z białek wyłożyć kruszonkę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25-30 minut.
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI-PRZEPIS
Składniki (forma 29 cm na 24 cm):
- 100 g brązowego cukru (może być i biały)
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i mleko czas miksując. Ciasto może wyglądać na zważone, ale taki własnie jego urok. Po dodaniu przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą, powinno zmienić konsystencję, chociaż jeszcze troszkę będzie wyglądało na zważone (absolutnie się tym nie przejmujemy). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i na wierzchu układamy przepołowione śliwki. Pieczmy ok. 45 minut do suchego patyczka (jeśli ciasto przed upływem czasu przyrumieni się, możemy położyć na wierzchu papier i piec dalej, aż będzie dobre). Jeśli zaistnieje potrzeba, należy jeszcze chwilkę piec ciasto.
Wyjmujemy, studzimy, oprószamy cukrem pudrem.
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jaja
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (250 ml)
- 150 ml oleju
- około 1 kg śliwek
- cukier puder ( do oprószenia- opcja)
Wykonanie:
- suche składniki przesiewamy do jednej miski, mieszamy ze sobą
- w drugiej miseczce rozbijamy jajka z jogurtem, olejem i miodem
- następnie łączymy zawartość obu misek, ciasto możemy wymieszać widelcem lub łyżką- ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy wypestkowane śliwki, rozcięciem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut- zależy od wielkości formy i wysokości ciasta- zawsze sprawdzamy patyczkiem. Upieczone studzimy i jeśli mamy ochotę posypujemy cukrem pudrem.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?