Tradycyjna zupa chrzanowa króluje na wielkanocnych stołach. Ale nie tylko…
Składniki:
- 5 litrów wywaru z wędzonek,
- 1 kg świeżego tartego chrzanu,
- 600 ml kwaśniej śmietany 18%,
- 5 jaj,
- mąka do zagęszczenia,
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Do gotującego się wywaru dodawać tarty chrzan. Ile? Według ostrości chrzanu i własnego smaku. Jak się już pogotuje, zupę trzeba zatrzepać.
- Do zatrzepki: ubijamy jajka ze śmietaną i dodatkiem mąki – mąkę dodajemy według gęstości i według uznania. Do smaku dodajemy przyprawy.
- Zupę podajemy z jajkiem na twardo, z kiełbasą, z plastrami wędzonek.
– Zupa ułatwia trawienie – podkreśla Bożena Grabarz z Koła Gospodyń Wiejskich Róża. – W nowoczesnej wersji zupę można podawać z chipsami z boczku, kleksem z bitej śmietany i jajkiem przepiórczym.
Pani Bożena zaznacza, że chrzan pochodzi z domowych upraw.
We wsi nie brakuje też lokalnych produktów. Powstają tu wyroby w słoikach – flaki, pulpety, gołąbki.
Koło Gospodyń Wiejskich Róża rozwija się dzięki połączeniu tradycji z nowoczesnością. Tę ostatnią wnoszą młode panie działające w Kole – Paulina Antoniak i Aneta Dychto.
Lokalna kuchnia powiatu pabianickiego znajduje uznanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wdraża działania ułatwiające działalność firmom i organizacjom lokalnym.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?