Dwa lata temu mieśliśmy okazję zajrzeć do kuchni Pabianickiego Centrum Medycznego, gdzie powstawały pączki. Przyjrzeliśmy się wszystkim etapom tworzenia tych słodkości.
Pacjentów placówki oczywiście nie częstowano pączkami. Trafiły one na sprzedaż do szpitalnego bufetu.
Żeby je przygotować, pracownicy kuchni musieli wstać o świcie. O 3 rano wzięli się za robienie faworków z 4 kilogramów ciasta. Potem przyszedł czas na... 200 pączków.
Pączki przygotowano z konfiturą z róży. Smarowane były lukrem lub sypane cukrem pudrem. Sekretem jest ciasto, które trzeba wyrabiać co najmniej 15 minut.
Ważne jest także to, na czym się je smaży. Najlepsza jest mieszanka smalcu i oleju z dodatkiem spirytusu, który sprawia, że pączki nie nasiąkają tłuszczem.
W tym roku kuchnia również ciężko pracowała całą noc. Teraz pączki w bufecie można kupić po 2,50 zł za sztukę.
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?