W skrócie
Najlepsza sałatka z awokado może przybierać różne formy. Tym razem proponuję lekkostrawną sałatkę, która doskonale działa na trawienie. Przysmak sprawdza się także w roli lekkiej przystawki. Marynowany koper włoski można zrobić ze znacznym wyprzedzeniem. Trzymany w lodówce nadaje się do spożycia nawet przez cztery tygodnie. Koper włoski znany również jako fenkuł ma lekko anyżowy smak i zapach. Jeżeli lubicie takie smaki, to polecam utłuc gwiazdki anyżu i dodać je do marynaty. Co więcej, do marynaty sprawdzi się także użycie 1/2 łyżeczki gorczycy lub ziaren kolendry. Zachęcam do eksperymentowania ze smakami w trakcie robienia domowej sałatki z awokado.
Sałatka z awokado – prosty przepis do zjedzenia
Liczba porcji: dla 4 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 20 minut + wcześniejsze marynowanie kopru włoskiego.
Składniki:
- 1 duże dojrzałe awokado,
- 1/4 główki czerwonej kapusty,
- 1 grejpfrut,
- 1 bulwa kopru włoskiego,
- 1 pomarańcza,
- 20 g ugotowanej ciecierzycy z puszki lub ze słoika.
Marynata do kopru włoskiego:
- 150 ml octu jabłkowego,
- 250 ml wody,
- 1 łyżka miodu,
- 1/2 łyżki soli,
- 1 łyżka startego świeżego imbiru.
Sos do sałatki z awokado:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 łyżki wcześniej przygotowanej marynaty.
Do podania:
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić sałatkę z awokado?
Sposób przygotowania:
- Na początku poszatkowałam koper włoski na cienkie paski przy pomocy ostrej mandoliny.
- Do miski wlałam ocet jabłkowy, miód i 250 ml wody. Marynatę posoliłam i wymieszałam.
- Pomarańczę obrałam i odkroiłam z białej części. Następnie pokroiłam w cienkie plastry.
- Do miski z marynatą dodałam plastry pomarańczy, posiekany koper włoski i świeżo starty imbir.
- Koper włoski marynuję przez godzinę, choć najsmaczniejszy jest po marynowaniu przez 24 godziny w lodówce.
- Po tym czasie odcedziłam składniki z marynaty i przygotowałam pozostałe produkty do sałatki.
- Czerwoną kapustę poszatkowałam na cienkie plastry i wsypałam do szklanej miski.
- W małym słoiku połączyłam 2 łyżki wcześniej przygotowanej marynaty, oliwę z oliwek i szczyptę soli z czarnym pieprzem.
- Składniki sosu dokładnie wymieszałam.
- Grejpfruta obrałam, podzieliłam na cząstki. Awokado przekroiłam wzdłuż na pół, usunęłam pestkę i pokroiłam w plastry.
- W misce wymieszałam czerwoną kapustę, awokado, marynowany koper, skropiłam sosem i posypałam natką pietruszki.
- Dodałam ugotowaną ciecierzycę.
- Składniki na sałatkę z awokado można także rozłożyć na czterech talerzach, tworząc estetyczną kompozycję i tuż przed podaniem skropić sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?